FORSKELLEN PÅ FISKEOLIE & OMEGA 3

by Norway Omega | 11/14/2022 | Blog

 

INDHOLD 

Forskel på omega 3 og fiskeolie
De forskellige typer af omega 3 fedtsyrer
De sundhedsmæssige fordele ved omega 3
Hvad er fiskeolie?
Sådan vælger du dit omega 3 tilskud
Konklusion

Der er i dag meget fokus på kost, og hvilken slags kosttilskud der er bedst for dig. Fiskeolie, Omega 3, essentielle fedtsyrer, docosahexaensyre (DHA) og flerumættede fedtsyrer er blot nogle af de begreber, der bliver brugt, når man taler om kosttilskud. Det kan virke overvældende og svært at navigere i. Derudover bruges forskellige ord nogle gange til at beskrive den samme ting, hvilket kan skabe yderligere forvirring. 

Her vil vi forklare forskellen mellem fiskeolie og Omega 3, for at sikre, at du kan træffe en informeret beslutning om, hvad du skal inkludere i din kost fremover.

FISKEOLIE OG OMEGA 3 – HVAD ER FORSKELLEN?

Fiskeolie er en olie, der produceres af fiskens fedt og væv og indeholder Omega 3 fedtsyrer såsom eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Fisken producerer dem ikke selv, men erhverver det gennem sin kost der består af andre fisk og mikroalger.

INTRODUKTION TIL OMEGA 3 FEDTSYRER

Omega 3 er en type flerumættede fedtstoffer og findes i flere former, som alle er vigtige for kroppen og bør være en del af din kost. Nogle men ikke alle af disse former for Omega 3 kan findes i fiskeolie, og disse ord kan derfor ikke bruges i flæng.

Den største forskel mellem fiskeolie og Omega 3 er, at fiskeolie indeholder nogle typer af Omega 3 fedtsyrer, som er en specifik molekylær konfiguration defineret af dens struktur. Fiskeolie er dog mere en overordnet betegnelse for en olie, der kan opnås fra en række forskellige fisk og indeholder andre elementer udover Omega 3 fedtsyrer.

For at øge vores indtag af Omega 3 fedtsyrer tager folk ofte kosttilskud og kalder dem “Omega-3 fiskeolie tilskud” eller bare “fiskeolie”, hvilket kan føre til forvirring om, hvad forskellen mellem de to er.

HVAD ER DE FORSKELLIGE TYPER AF OMEGA 3?

Der er tre typer af Omega 3 fedtsyrer, der er vigtige for menneskets fysiologi. Det er flerumættede fedtsyrer, hvilket betyder, at deres kemiske struktur har flere dobbeltbindinger, hvilket gør dem mere stabile, og de er vidt udbredt i naturen og findes i både planter og dyr.

DE 3 VIGTIGSTE OMEGA-3 FEDTSYRER

EPA og DHA findes almindeligvis i marine olier, med marine alger og fytoplankton som deres primære kilde. De kan dog også findes i kød, æg og mejeriprodukter fra græsfodrede dyr.

Den tredje type, alfa-linolensyre (ALA), findes i planteolier som hørfrøolie og kan også findes i andre plantebaserede fødevarer som sojaprodukter eller valnødder. Det er derfor ikke alle slags Omega 3, der findes i fiskeolie, men ud af de tre, der er relevante for os, er det kun EPA og DHA, der kan opnås fra marine baserede olier såsom fiskeolie.

ESSENTIELLE FEDT

Mennesker er ikke i stand til selv at producere disse essentielle fedtsyrer, så det er afgørende at inkludere dem i din kost ved at spise fed fisk eller supplere vores Omega 3 indtag gennem kosttilskud. Lær mere om, hvilke produkter der giver rigelige mængder af Omega 3 fedtsyrer. Men hvis du ikke er sikker på, om du kan dække den anbefalede mængde af Omega-3 gennem din kost alene, kan det være værd at undersøge et højkvalitets Omega 3 kosttilskud såsom Omega 3 fra Norge.

HVORFOR ER OMEGA-3 VIGTIGT FOR OS?

ALA er den mest almindelige af de tre Omega 3 fedtsyrer, og i vores kroppe bruges det mest til energi. Det er muligt for os mennesker og andre pattedyr at danne de langkædede former (EPA og DHA) ud af den kortkædede Omega 3 ALA ved at skabe yderligere dobbeltbindinger langs dens kulstofkæde og forlænge den. Denne proces kaldes desaturation og forlængelse. Men med en effektivitet på under 5% kan kun små mængder EPA og derefter DHA produceres på denne måde, og vores evne til at gøre det falder også, som vi bliver ældre.

SUNDHEDSFORDELE VED OMEGA-3

DHA er den vigtigste Omega3 fedtsyre i din krop, og også den længste kæde af de tre, vi nævnte ovenfor. Det er en vigtig strukturel komponent i din hjerne, nethinden og mange andre kropsdele. Andre sundhedsmæssige fordele ved Omega 3 fedtsyrer er deres anti-inflammatoriske effekt og positive indvirkning på det kardiovaskulære system (kredsløbet) og endda på din hud.

HVAD ER FISKEOLIE?

Fiskeolie er et meget bredere begreb og beskriver olie, der produceres af fiskens fedt og væv. For at være klar til konsum udvindes den af ​​kødet af fede fisk som sild, tun, ansjoser, makrel og laks.

OMEGA 3 FRA MARINE KILDER

Som vi nævnte ovenfor, indeholder fiskeolie kun to ud af de tre Omega 3 fedtsyrer, som vi har brug for, nemlig EPA og DHA. Men ligesom mennesker kan fisk ikke selv producere dem, men erhverver dem ved at fodre med fytoplankton, som absorberer mikroalger, som er den oprindelige kilde til Omega-3.

Fiskeolie indeholder omkring 30% rene Omega 3 fedtsyrer, men når det kommer til fiskeolier, der bruges som kosttilskud, kan koncentrationen af ​​EPA og DHA variere fra 8% til 80%.

SØRG FOR, AT DU VÆLGER KVALITET

Så når du vælger et kosttilskud, er det essentielt at se på koncentrationen af EPA og DHA Omega 3 fedtsyrer i hvert produkt og at træffe en informeret beslutning om, hvilket mærke du skal gå efter.

Omega 3 fra Norge tilbyder for eksempel ikke kun et højkvalitets fiskeolie-kosttilskud fra vilde havfisk, men har også en række røde krill-olieprodukter, som også indeholder høje niveauer af Omega 3.

SÅDAN VÆLGER DU DET BEDSTE OMEGA-3 FISKEOLIE-TILSKUD TIL DIG

En anden vigtig ting at overveje, når du vælger dit Omega 3 fedtsyre tilskud, er formen af disse fedtsyrer. Omega 3 fedtsyrer forekommer naturligt som triglycerider, som er den molekylære struktur, som fedt og olier antager i planter og dyr. I denne form er de langkædede flerumættede fedtsyrer og kan lettere optages af vores krop. Derudover er denne form mere stabil og giver derfor en højere grad af beskyttelse mod oxidation.

TRIGLYCERIDER VS ETHYLESTERE

Mange produkter på markedet er dog fiskeolie koncentrater, hvor Omega-3 fedtsyrerne kombineres med ethanol til såkaldte ethylestere. Disse kan derfor opnå en højere koncentration af Omega 3 fedtsyrer, men de er sværere at fordøje og optage i vores krop. Selvom begge indeholder Omega 3 fedtsyrer, kan der drages en sammenligning mellem frisk appelsinjuice og juice fra koncentrat, som minder om hinanden, men som alligevel ikke er det samme.

 

 

Så når du træffer dit valg, skal du overveje følgende elementer: 

  • Hvor høj er koncentrationen af ​​ALA, EPA og DHA i det Omega-3 kosttilskud, du vælger? 
  • Findes disse Omega 3 fedtsyrer i deres naturlige form som triglycerider, hvilket betyder, at de er bundet til en glycerol-rygrad, eller er de blevet kombineret med ethanol for at danne et såkaldt Omega-3 fiskeolie koncentrat?

 

 

KONKLUSION

Mens fiskeolie er en generel betegnelse for olier fremstillet af fiskevæv, beskriver omega-3 en specifik form for fedtsyrer, som er essentielle for vores sundhed og velvære, men som vores krop ikke selv kan producere. Det betyder, at vi skal indtage dem gennem mad eller via et kosttilskud, som fiskeolie.

 

Her er de vigtigste forskelle mellem fiskeolie og omega 3:

  • Fiskeolie er lavet af fisk, omega 3 er en type fedt
  • Alle fiskeolier indeholder omega 3, men ikke alle former for omega-3 kommer fra fisk
  • Omega-3 har mange sundhedsmæssige fordele, fiskeolie indeholder omega 3, men dens sundhedsmæssige fordele afhænger af oliens kvalitet, koncentrationen af ​​EPA og DHA og andre faktorer

 

 

 

 

Omega 3 fra Norway Omega prioriterer naturlige produkter og deres fiskeolie indeholder 90% triglycerider, hvilket gør dem nemme at absorbere i din krop og takket være en lugtneutral kapsel lavet af højkvalitets gelatine, er der lidt eller ingen smag eller lugt af fisk! Så hvis du leder efter en bred vifte af højkvalitets Omega 3- fedtsyre tilskud, så kan du finde dem her.